چیدمان پالت پلاستیکی مانند سایر پالت ها دارای قوانین و قواعد خاصی است. زیرا موقعیت و قرارگیری صحیح کالاها در انبار باعث می شود عملیات لجستیکی انبار آسان تر انجام شود. اگر چیدمان انبار به درستی انجام نشود باعث آسیب رسیدن به کالاها و کارکنان انبار می شود. حتی ممکن است مانعی در جریان انبارداری ایجاد شود. باید برای حفظ و ایمنی کالاها بر بار واحدها نظارت دقیقی انجام شود. در این مقاله قصد داریم به بحث چیدمان پالت پلاستیکی در انبارها بپردازیم. با ما همراه باشید.
چیدمان پالت پلاستیکی
در انبارداری چیدمان پالت پلاستیکی ، چوبی یا فلزی توسط انبار دار و کارکنان انبار بر اساس قواعد خاصی انجام می شود. بر اساس واحد لجستیک چیدمان کالاها انجام می شود. یک گروه از محصولات مشابه که روی یک پالت قرار می گیرند و جا به جا می شوند یک بار واحد یا واحد لجستیکی نامیده می شوند. از پالت ها به عنوان واحد پر کاربرد در انبارهای صنعتی استفاده می کنند. جهت حفظ ایمنی باید بار واحد طبق قاعده خاصی اندازه گیری شود.
چیدمان پالت پلاستیکی بر اساس ابعاد
یک بحث مهم در چیدمان پالت پلاستیکی در انبارها در نظر گرفتن ابعاد آنها است. پالت ها از نظر ابعاد به چند دسته تقسیم می شوند که در ادامه آنها را بررسی می نماییم.
پالت یورو
این مدل پالت استاندارد دارای ابعاد 80*100 سانتی متر است. در اروپا این پالت در چیدمان پالت پلاستیکی
بسیار کاربرد دارد. انجمن اروپا این مدل پالت استاندارد را به بازار عرضه نموده است. این پالت استاندارد ISO دارد. برای حمل و نقل و نگهداری انواع کالاها این پالت به کار می رود. تولیدکنندگان این مدل پالت بر اساس چیدمان پالت پلاستیکی یورو درون واگن ها، کامیون ها و کانتینرها آن را طراحی نموده اند. عرض این تجهیزات حمل و نقل 240 سانتی متر است. یورو پالت نیز به نوعی طراحی شده که از این فضا حداکثر استفاده انجام شود.
پالت های آمریکایی
این مدل پالت اغلب در چیدمان پالت پلاستیکی در آمریکا و ژاپن کاربرد گسترده دارد. به این مدل پالت ایزوپالت جهانی نیز می گویند. این پالت دارای ابعاد 100*120 سانتی متر است.
چیدمان پالت پلاستیکی بر اساس ورودی پالت ها
یک بحث مهم دیگر در چیدمان پالت پلاستیکی در انبار در نظر گرفتن تعداد ورودی های پالت است. ورودی پالت نقاطی است که توسط جک یا لیفتراک می توان به پالت وصل شد. برخی پالت ها تنها از دو طرف ورودی دارند. لیفتراک یا جک تنها از دو طرف مخالف می توانند چنگک هایشان را به پالت وصل کنند. اما برخی دیگر دارای 4 نقطه ورودی هستند. بنابراین جک یا لیفتراک از همه اطراف پالت می توانند پالت را بلند کنند.
نکات مهم هنگام چیدمان پالت پلاستیکی
نکته اول در چیدمان پالت پلاستیکی در نظر گرفتن ابعاد و وزن پالت ها است. وقتی طرح قفسه بندی پالت ها روی کاغذ در حال پیاده سازی است باید از طول، عرض، ارتفاع و وزن پالت ها اطلاع داشته باشید. نکته دوم در نظر گرفتن نوع کالای انبار است. نوع سیستم به کار رفته در انبارداری بسته به نوع کالا متفاوت است. سیستم های انبارداری شامل LIFO یا FIFO و ... نحوه چیدمان مختلفی دارند. اگر سیستم انبارداری شما FIFO باشد نمی توانید از سیستم چیدمان راک پالت استفاده کنید.
تعداد پالت هایی که برای هر SKU یا بخش ذخیره سازی لازم است در تعیین نوع چیدمان پالت پلاستیکی تاثیر دارد. بر اساس نرخ ورود و خروج کالاها به انبار باید پالت ها را چید. کالاهایی که دائم در حال ورود و خروج هستند باید در دسترس چیدمان شوند. این فاکتور در بهینه سازی زمان و تسهیل کارهای انبارداری بسیار موثر است.
نوع تجهیزاتی که برای حمل و نقل به کار می روند نیز در نوع چیدمان پالت پلاستیکی تاثیر دارند. بسته به استفاده از بالابر، لیفتراک، گاری یا جک پالت خور و ... که برای جا به جایی استفاده می شوند چیدمان متفاوتی انجام می شود. باید در چیدمان فضای کافی برای عبور تجهیزات در نظر گرفت.
جمع بندی نهایی
چیدمان پالت پلاستیکی باید به نحوی انجام شود که کالاها یکدیگر را مهار کنند تا در اثر جا به جایی و ... ریزش نکنند. بنابراین باید از میزان وزن قابل تحمل توسط پالت آگاه بود. همچنین ابعاد کالاها و قدرت تحمل آنها را نیز در نظر بگیرید. به طور کلی به دو روش ردیفی و بلوکی می توان کالاهای روی یک پالت را روی هم قرار داد. برای استفاده مناسب از فضا باید در نحوه چیدمان و قرارگیری پالت ها و کالاها دقت لازم را انجام داد.
هدف از چیدمان پالت پلاستیکی بر اساس قواعد خاص تسهیل در عملیات انبارداری، سرعت بخشیدن به کارها و حفظ ایمنی کالاها و افراد است. برای بهینه سازی زمان بر اساس نوع کالا، سیستم انبارداری، سایز و ابعاد پالت ها و ... نوع چیدن پالت ها تعیین می شود. همچنین نوع وسیله ای که برای حمل و نقل پالت به کار می رود در چیدمان پالت ها تاثیر دارد.